Anna Anka - Mediakuppen

Alla pratar om Anna Anka, tv-tittare, bloggare, debattörer t o m politiker - varför?

Är inte detta en mediakupp så säg? Första programmet sågs av 600 000 personer i åldrarna 15-49. Dagen efter var Anna Anka på allas läppar. Aftonbladet, Expressen och Newsmill gav sig in i debatten, det skrevs spaltmeter om Fru Anka som ingen kan ha undgått och plötsligt hade alla en åsikt om Anna Anka.

Andra avsnittet av Svenska hollywoodfruar sågs av drygt en miljon tittare. Det säger ganska mycket om vad media kan åstadkomma på en vecka. Vilka blir vinnarna? TV3 och Anna Anka som kan "gnugga fingrarna" med sina ökade inkomster.

"Anna Anka generar Robert Aschberg med sina underlivstips". Kan något överhuvutaget genera Robert Aschberg?

"I Sverige är det tillåtet att förfalla, bara man fångar en man. Det är synd om svenska män. De gifter sig med snygga kvinnor som snabbt blir oattraktiva, börjar klä sig slafsigt och struntar i mannens behov, säger Anna Anka till Newsmill". Man blir ju nästan förbannad när man läser sånt dravel!

"Anna Anka debatterar vidare - Ärligt tala var det inte i första hand för pengarna jag ställde upp i "Lyxfruar". Jag vill bli en förebild för svenska kvinnor. Jag har brutit upp från Jantelandet. Jag önskar att fler svenskor gjorde som jag. Ni skulle bli mycket lyckligare" Kan någon människa överhuvudtaget tro på detta, inte för pengarna - men kanske för all publicitet?

"Sedan har vi papporna. Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet. En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter, anser Anna Anka". Den enda som har något vettigt att säga om det är Gudrun Schyman: - Skulle det vara genuint menat vore det beklagligt. Det hon säger är som hämtat ur Vett och Etikett från 50-talet.

"Hollywood är en sleazy bransch. Dom flesta har knullat sig till toppen". Anna från Skåne - hur var det nu?



Klart är att Fru Anka jobbar efter manus som hon fått från produktionbolaget, som i alla andra av dessa otaliga dokusåpor - var det någon som trodde något annat? Trodde någon att det inte var en välregisserad serie när man visade Familjen Osbournes liv och leverne?

Vad jag inte fattar är att det finns ett så stort behov av att ägna tid att se dessa kändisars liv på tv och tro att det är någon form av sanning som visas. Titta in i ett liv av glamour och pengar - något som de flesta människor inte ens kommer att uppnå, fattar ingenting.

Nej tacka vet jag en bra film! 

Hockeyresan söderut

Resan söderut för Timrå IK slutade ju mindre bra! 

Matchen i lördags mot Frölunda Indians ledde till förlust med 3-1. Vi följde matchen på Canal+ och jag tyckte att båda lagen spelade jämt tidvis. Inget av lagen var speciellt överlägsen sin motståndare - summa sumarum - jämn match!

       vs              



Matchen idag måndag, följdes också den via Canal+. Uddamålsförlust för Timrå IK som tråkigt nog fick ett regelrätt mål bortdömt. Denna match var dock tätare och mer spännande än den i lördags, men även här - två riktigt jämna lag!

               vs                




Nu är ju säsongen i sin början och det kommer förmodligen att förändras både upp och ner i tabellen för många lag - som det brukar vara. Det är ju trots allt slutspelet som räknas - och dit skall vi!

(Om man får vara riktigt elak kan man ju glädjas över att ärkefienden Modo också förlorade sina två bortamatcher)


Factory Outlet

Satt och zappade mellan kanalerna ikväll och på 4:an kom en reklamjingel upp om Vingåkers Factory Outlet. Jaha, tänkte jag, måste kolla på nätet vad de har att erbjuda.

Vingåkers Factory Outlet är tydligen Sveriges största outlet för märkeskläder som håller 30 - 70 % lägre pris än ordinarie cirkapris! VFO har nyligen startat en webshop och kommer att utöka hemsidans sortiment eftersom.

Vid besöket i deras webshop hittade jag en hel del godbitar som kan användas både till jeans och leggings. Man märker att sidan är ny - men den kommer säkert att växa!






Inbakad fläskfilé

Helt enkelt underbar middag - en riktig festmåltid som ni måste avnjuta!

Inbakad fläskfilé med gorgonzolasås

Ingredienser
1 pkt smördeg på rulle
600 g fläskfilé
smör
salt
peppar
mald ingefära

Fyllning:
400 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche

Sås:
2 dl creme fraiche
50-75 g gorgonzola
salt
peppar

Gör enligt följande:

1. Bryn hel fläskfilé i stekpanna, krydda med salt, peppar och mald ingefära. Låt den svalna av.
2. Skiva och fräs champinjonerna. Tillsätt creme fraiche och koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär ett längsgående snitt mitt i filén och lägg den nu avsvalnade filén på den utrullade smördegen. Fördela fyllningen i skåran. Vik ihop degen till ett tätt paket.
4. Lägg den i en ugnsform med skarven nedåt. Pensla med ägg eller vatten.

Grädda filén i 220 grader i ca 20-30 min.

Sås:

Koka ihop creme fraiche och ost. Puttra tills osten smält. Smaka av.

Servera tillsammans med klyftpotatis och en sallad!



God Spis! 


FilmTime IV

En utav mina absouta favoritskådespelare är Heath Ledger. Det är mycket tråkigt att en sådan talang togs ifrån oss i så ung ålder. Vilken man - vilka skådespelarprestationer! Följande tre filmer med honom kan jag varmt rekommendera, riktiga "feel-good" filmer. Köp lite snacks, ta på dig myskläderna och kryp upp i soffan eller fåtöljen och njut av bra film.

En riddares historia

"Heath Ledger spelar William Thatcher, en ödmjuk väpnare som bryter mot alla regler när han utger sig för att vara adlig och tar tornerspelsvärlden med storm. Det enda som står mellan William och hans dröm om att bli bäst i denna den mest extrema av alla sporter är den skumme greve Adhemar. Och när de två rivalerna sätter lans mot lans i den avgörande striden om vem som ska bli den slutlige mästaren kan man inte göra annat än att "...spänna på sig rustningen och hålla i sig!"



 


Ned Kelly

Ned Kelly är berättelsen om Australiens mest kända bandit. Mellan åren 1878-1880 gäckade han och hans gäng den australiska polisen i nordöstra Victoria, medan lokalbefolkningen hyllade honom som en hjälte. Slutet av 1800-talet var en orolig tid i Australiens historia. Engelska straffångar hade sedan lång tid tillbaka deporterades till landet och klassmotsättningarna var enorma. I ett klimat av ständiga trakasserier från den australiska polisen, växte Ned Kelly upp och hamnade redan som 16 åring inför rätta för en häststöld. Efter att ha skjutit två poliser, när han vid ett tillfälle försökte försvara sin syster, förklarades Ned Kelly som fredslös. Tillsammans med sin bror Dan och två vänner bildade han ett banditgäng som drog runt och rånade banker. Ned Kelly blev med tiden allt mer våghalsig och tog vid ett tillfälle en hel stad som gisslan.





Patrioten


"Han var en gång hjälte och legend i kriget mot fransmän och indianer. I dag vill Benjamin Martin inget annat än uppfostra sina sju barn och sköta sin plantage i fred och frihet. Men när engelsmännen drar in i South Carolina och hotar hans frihet och hans familj, tar Martin till vapen igen. Tillsammans med äldste sonen Gabriel, en ung, patriotisk idealist, kämpar de sida vid sida mot en obarmhärtig och överväldigande brittisk armé. Martin inser att det bästa sättet att försvara sin familj är att strida för en hel nations frihet. I detta storslagna och känsloladdade äventyrsepos, ser vi världens mest populäre manlige skådespelare: Oscar belönade MEL GIBSON (Braveheart, Dödligt vapen) i rollen som Benjamin Martin. Hans son gabriel spelas av HEATH LEDGER (10 orsaker att hata dig). Som överste William Tavington ser vi JASON ISAAC (Slutet av historien, Armageddon). Regissör är ROLAND EMMERICH som tidigare regisserat storfilmer som "Independence Day" och "Godzilla"



Trailer - Heath Ledgers sista film :  The Imaginarium of Doctor Parnassus: 






Dags för god efterrätt!

På fredag kväll skall vi ha främmande av goda vänner på middag, umgås och ha trevligt. Nu under torsdag kväll förberedde jag en rulltårta med dajmfyllning som efterrätt. Den är helt enkelt underbar - prova själva!

Rulltårta med dajmfyllning

Ingredienser
3 stora ägg
2 1/2 dl Dansukker Råsocker Flor
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 tsk bakpulver
Rörsocker Strö till den färdiga kakan

Fyllning
100 g (1 påse) Daimkulor
200 g Philadelphia cheese naturell, gärna light
1 dl Dansukker Råsocker Flor
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll ut smeten på en långpanna med smort och mjölat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 5 minuter. Strö rörsocker över kakan innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper. Dra av papperet från kakan.

Krossa daimkulorna lätt. Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Bred fyllningen över kakan och rulla samman.

Servera tillsammans med en klick vispad grädde och ett riktigt gott kaffe!!

 


Kan någon förklara?



Historien om två av USA:s presidenter


    

Abraham  Lincoln blev vald in i kongressen i 1846.  
John F. Kennedy blev vald in i kongressen i 1946.

Abraham Lincoln blev vald som President i 1860.
John F. Kennedy blev vald som President i 1960.

Dessa två Presidenter var väldig upptagna av borgerliga rättigheter.
Vardera Presidenthustru miste ett barn, medan de bodde i Vita Huset. 

Båda Presidenterna blev skjutna och dräpta på en fredag.
Båda Presidenterna blev skjutna i hovet.

Nu blir det mycket märkligt:

Lincolns sekreterare hette Kennedy,
Kennedys sekreterare hette Lincoln. 

Lincoln och Kennedy blev vardera mördade av en person från sydstaterna. 
Båda två blev efterföljda av en person från sydstaterna med namnet Johnson.

Andrew  Johnson, som efterföjde Lincoln, föddes år 1808.
Lyndon Johnson, som efterföljde Kennedy, föddes år 1908. 

      

John  Wilkes Booth, som mördade Lincoln, föddes år 1839.  
Lee  Harvey Oswald, som mördade Kennedy, föddes år 1939.

    

De två mördarna blev kända med 3 namn .
Hos dem bägge är namnen sammansatta av 15 bokstäver.

Håll dig fast nu:

Lincoln blev mördad i en teater med namnet ”Ford”
Kennedy blev mördad i en bil av märket Lincoln, fabrikerat av ”Ford”
Lincoln blev mördad i en teater, och hans mördare sprang till ett varuhus för att gömma sig.
Kennedy blev skjuten från ett varuhus, och hans mördare flydde till en teater och gömde sig där.

Booth och Oswald blev mördade för vad de gjort. 
                                                                                       
Varför skedde allt detta?

Är det Gud, som vill visa oss, att han styr historiens gång? 
       
Lite mer att fundera över: 
        
1)  Vik en ny $20 dollar sedel samman…


2)  Vik den igen som bilden visar:




3)  Vik den andra sidan på samma sätt, åt andra hållet:  




4) Vänd på den nu….




Genom att vika en 20 dollar sedel samman på ett simpelt geometrisk mått,
kommer det fram tre katatstrofer, som visas på alla 20 dollar sedlar!!!

För det första: Pentagon i flammor…..



För det andra: Twin Towers i flammor





Och till sist:




Kan det visas tre tillfälliga katastrofer på en $20 dollar sedel?

Se även här:

9 + 11 = $ 20

9/11 = September den 11 är dagen, då Twin Towers och Pentagon möttes av angrepp.
Är det en tillfällighet?

Tillfälligheter? - Vad tror Du?


Ikväll small det!

Kl 19.00

Elitserien i ishockey sparkade igång, och nu kan man se fram emot ännu en spännande säsong. För mig  finns det ingen sport som är så spännande, så intensiv, så fysisk som hockey! Att sitta i arenan och känna pulsen från publik och plan kan inte beskrivas - det måste bara upplevas!


Hockey, detta roliga otroliga spännande spel som så många tycker om och så många tycker om!


Så är det - experterna har sagt sitt, tränare har sagt sitt, supportrar har sagt sitt om årets elitserie och så skall det vara. Nu har kampen börjat, vem som vinner SM-guld återstår att se!

Och mitt hjärta klappar för Timrå Red Eagles




"Ett lag på isen, en klack i hallen, mål i en enda kasse, en nolla, ett hattrick, ett antal comebacks"

 .....7 månader tillbaka i tiden.....




Skönt stickat

Stickat är ju en av höstens modetrender, har hittat en hel del snyggt stickat både hos ONLY och HM, som passar både till leggings och jeans. Skönt med stickat så här i höstrusket!

ONLY


HM




FilmTime III

Dessa tre filmer kan jag varmt rekommendera, riktigt spännande thrillers. Duka fram lite snacks, ta på dig myskläderna och kryp upp i soffan eller fåtöljen och njut av bra film.


The List

"Är du ledig i kväll? Det är en enkel fråga, men svaret ändrar Jonathan McQuarrys liv för alltid. Genom mötet med karismatiska Wyatt Bose och den dekadenta sexklubben The List hamnar Jonathan mitt i en komplicerad mordgåta och ett spel om många miljoner dollar". Hugh Jackman, Evan McGregor och Michelle Williams är skådespelarna i denna täta thriller.
(The List är den svenska titeln, Deception är originaltitel)





Righteous Kill


"New York skakas av en seriemördares framfart - en galning som till synes slumpmässigt väljer sina offer och efterlämnar märkliga poem på varje brottsplats. Stans mest erfarna brottsutredare (Al Pacino och Robert DeNiro) sätts på fallet. Snart börjar de misstänka att gärningsmannen kan vara en ur deras egen yrkeskår. Men New York har tusentals poliser och mördaren planerar redan sitt nästa drag".





Lakeview Terrace


"Ett ungt par (Patrick Wilson och Kerry Washington) har just flyttat in i sitt drömboende i Kalifornien, där de blir trakasserade av en granne som ogillar deras blandäktenskap. En sträng, ensamstående far och Los Angeles-polis (Samuel L. Jackson) har utsett sig själv till kvarterets vakthund. Hans nattvandringar och vakande blick ger trygghet för vissa, men han blir mer och mer besvärande för det nygifta paret. Hans ständiga intrång i deras liv blir till slut för mycket och paret bestämmer sig för att slå tillbaka".



Taco Buffé

Ikväll, fredag, blev det taco buffé till middag. Alla är trötta efter en lång vecka och då är det enkelt att servera tacos till middag, gott och enkelt!! Fördelen med plockmat som tacos, är att samtliga vid middagsbordet kan fylla bröden med det de önskar.

Ingredienser:

1 pkt tortilla wraps
1 pkt taco tubs

800 g nötfärs
2 påsar Santa Maria valfri tacokrydda

Hackad isbergssallad
Tomater i tärningar
Gurka i tärningar
Hackad gul lök
Ananas i bitar
Majskorn
Creme fraiche
Valfri salsa sås
Riven ost
Nachochips
2 olika dips, baserad på gräddfil, (förslagsvis US Original och Vitlök)
Jalapenos
Guacomole

Gör så här:


1. Stek köttfärsen, krydda med 2 påsar valfri tacokrydda
2. Hacka grönsaker och fördela i skålar.
2. Ananas och majskorn fördelade i skålar
3. 1 skål med creme fraiche, 1 skål med salsasås, 2 skålar med dipssås
4. 1 skål med riven ost
5. 1 skål med nachochips
6. 1 liten skål med jalapenos
7. 1 skål med guacomole
8. Värm bröden enligt instruktion på förpackningarna.




God Spis!

Vad blir det för mat?

Bland det värsta jag vet är att åka på affären flera dagar i veckan och handla mat. Därför har det blivit en vana att göra en matsedel, kolla vad som finns i frys och kryddväg, för att sedan åka och storhandla (och bli "hatad" i kassakön för man har en överfull kundvagn).

Min erfarenhet säger att man sparar både tid och pengar samt får en variationsrik middagsmat, om man tar sig tiden att planera. Flera maträtter går snabbare att göra iordning hemma, istället för att stå McDonalds-kön, och det blir mycket godare. Om man har barn hemma kan det vara lite "pillrigt" att planera när man skall ta hänsyn till vad skolmaten erbjuder. Men det går och det är mödan värd.

Vi följer inte alltid matsedeln - man får främmande, blir bortbjuden o s v. Men har man planerat så finns ju maten i frysen!


Nedan presenteras en matsedel för två veckor och jag kommer fortsättningsvis att lägga in nya matsedelsförslag med jämna mellanrum. Kontakta mig gärna så mailar jag över recept efter önskemål!



Vecka 1


Måndag

Kycklingfiléwok med thaigrönsaker, vitlöksklyftor, serveras med äggnudlar

Tisdag

Ungstekt kassler med svamp, ananas och chiligrädde, serveras med jasminris

Onsdag

Engelsk biffgryta med sötpotatismos och brysselkål

Torsdag

Köttfärspaj och rejäl grönsallad

Fredag

Lax på saltbädd, serveras med pressad potatis, sallad och kall romsås

Lördag

Inbakad fläskfilé med vitlöksost (alt. annan Creme Bonjourost) klyftpotatis, sallad

Söndag

Fransk rostbiff, potatisgratäng, sallad


Vecka 2

Måndag

Hemlagad potatismos, ungstekta köttbullar (alt. pannbiff), grönsaker

Tisdag

Lövbiffgryta med purjolök, serveras med tagliatelle och grönsallad

Onsdag

Ugnsgratinerad rödspätta med skaldjursost, potatis och gröna ärtor

Torsdag

Ost- och skinkpaj, rejäl sallad

Fredag

Tacomiddag med alla dess tillbehör

Lördag

Kyckling Bangkok, serveras med jasminris och brödsnittar

Söndag

Ingfärskryddad fläskkarré, serveras med potatis, brunsås och vinbärsgelé



God Spis!


Höstmode 2009

Tänker tillbaka på vilka kläder som användes på 80-talet. Vem minns inte midjekorta jackor och kavajer med axelvaddar, korta kjolar, pösiga jeans, skinnbyxor, flanell- och jeansskjortor, skor i allehanda pastellfärger, boots, stora glasögon i glada färger??

Modet under hösten 2009 är nyanserat och dovt, svart tillsammans med naturnära färger gäller. Kläder och skor är inspirerat av 80-talet, breda axlar, metall, flanellskjortor, jeans i trasch- och baggystyle, friluftskläder i modern tappning, skinnbyxor och skinnjackor (skinn är riktig hett igen), mycket stickat  - både mössor och långa koftor är aktuellt. När det gäller skor, så ska du satsa på rött, i butikerna hittar man allt från klara till vinröda nyanser på stövlar, pumps och loafers. För unga tjejer är det lårhöga stövlar som gäller.

Har kollat runt lite på utbudet från Espirit, HM, Vagabond, Levis m fl. Man känner onekligen ”igen sig”  - önskar man sparat lite till dottern, då det idag är så modernt med second hand.




 

Men mamma, hade du RayBan Wayfarer?


Allt kommer åter......................

Sov gott!!

Ungdomars kravbild

"Växande samhällskrav gör att unga kvinnor mår allt sämre. Psykiska problem är dubbelt så vanligt bland unga kvinnor jämfört med unga män visar allt fler rapporter. Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar har ökat markant sedan 1990-talet. Det är framför allt flickor och unga kvinnor som mår dåligt. Forskningen har visat att nära hälften av flickorna på högstadiet och gymnasiet är drabbade av stressrelaterade psykosomatiska besvär som magont, huvudvärk eller sömnproblem."


Detta är inledningen på sammanfattningen, i det examensarbete som jag och min studiekamrat Anne genomförde 2008 vid universitetet.

Under vår studietid kom flera rapporter som visade att ungdomar mår allt sämre i dagens samhälle. Vi var båda intresserade av vilka bakomliggande orsaker som låg till grund för detta, och bestämde i ett tidigt skede att vi tillsammans skulle forska och skriva vår C-uppsats inom detta område. Vår hypotes var att kost, motion, sömnvanor, hemmiljö etc, samt var du bodde i landet hade betydelse för detta fenomen. Vi genomförde vår studie vid en lokal gymnasieskola på orten och använde samma tillvägagångssätt som i en tidigare studie, vilken genomförts vid gymnasieskolan i Stockholm. Därefter jämförde vi vår studie mot Stockholmsstudien.

Vilket resultat kom vi fram till?


Vi fick till stor del förkasta våra hypoteser, de flesta av ungdomarna hade bra kost-, motions- samt sömnvanor. Resultatet visade att kravbilden från samhället, lärare, kamrater t o m tränare ledde till att ungdomarna mådde allt sämre. Det hade heller ingen betydelse om du bodde i en Norrlandskommun eller Stockholm, studierna visade samma resultat!!

Tänker jag tillbaka på när jag själv var 15 år så fanns det också en kravbild, du skulle "ha rätt kläder", skaffa en bra utbildning, få arbete - men kommunikationssamhället var inte då som på det vis det är idag. Jag sms:ade inte hela dagarna eller hade internet som en "god vän".

Samhället idag ställer höga krav på vad man som individ skall prestera i form av utbildning, träning och senare arbete. Medias bild till unga individer verifierar detta, både tv och tidningar presenterar idealbilder som är mer eller mindre omöjliga att uppnå vad avser utseende, ekonomi, boende och karriär. Som ung idag skall man uppnå detta samtidigt som man anpassas till det stundande vuxenlivet.


Avslutningsvis
, vår teori är att det är yttre faktorer som påverkar ungdomars psykiska ohälsa. Ungdomarna ställer höga krav på sig själv när det gäller utseende, kläder och skolbetyg. Anne och jag valde att tolka detta som ett uttryck av det växande samhällskravet på unga, vilket både litteratur och tidigare studier tidigare påvisat.

Hur motarbetar man detta?

Sov Gott!


FilmTime II

Här kommer tips om tre filmer som ni bara måste se. Filmen Gran Torino sägs vara Clint Eastwoods sista film på vita duken. Ladda upp med lite snacks, kryp upp i soffan eller fåtöljen och njut av riktigt bra film!

Felon
"Wade Porter (Stephen Dorff) är en kärleksfull familjefar med lovande framtidsutsikter, som plötsligt förlorar allt när han av misstag dödar en inbrottstjuv i hemmet. Wade döms för dråp och får tillbringa de kommande tre åren i ett extremt tufft fängelse där samhällets regler har upphört att gälla. Wade tvingas dela cell med en ökänd massmördare (Val Kilmer)."




Gran Torino

"Walt Kowalski (Clint Eastwood) är en fördomsfull, bitter krigsveteran som gått i pension. Han har inte mycket till övers för sin omgivning – särskilt svårt har han för sina närmaste grannar, en invandrarfamilj från Sydostasien. Han ertappar till råga på allt grannsonen med att försöka stjäla hans käraste ägodel, en Gran Torino. Men när det visar sig att ett ligistgäng tvingat honom till stöldförsöket tar den tjurskalliga veteranen på sig uppgiften att omvända honom och försvara sina tidigare hatobjekt."




Freedom Writers

"Lärarinnan Erin Gruwell (Hilary Swank) hamnar på en skola präglad av våld och rasmotsättningar och börjar kämpa mot ett hänsynslöst system för att ge skolan en betydelse i sina elevers liv. Genom att berätta sina egna historier och höra andra berätta sina inser en grupp ”hopplösa” tonåringar vad tolerans innebär, tar kontrollen över sina trasiga liv och förändrar sin tillvaro."



Kyckling Bangkok

Ikväll har vi njutit av Kyckling Bangkok, riktig restaurangmat. Gillar man stark mat är denna rätt helt underbar. Ni måste prova!!

Ingredienser

Jasminris
Sockerärter
---

6 kycklingfiléer
1 st rödlök
1 st grön paprika
3-4 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk sambal oelek
5 dl grädde
0,7 dl hot mango chutney
2 msk sweet chilisauce
1 st buljongstärning
riven ost
6 skivor formbröd
salt
grovmalen svartpeppar
vitlökskrydda

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Under tiden; smörj en ugnssäker form, krydda kycklingfiléerna både på över- och undersidan med salt, svartpeppar och vitlökskrydda. Sätt sedan in i varm ugn - stek i ugn minst 30 - 35 minuter.
3. Hacka rödlök, paprika - fräs rödlök och paprikan i en kastrull. Pressa ned vitlöksklyftorna och fräs lite till. Tillsätt sambal oelek. Slå på grädde, tillsätt mango chutney, sweet chili och buljongtärning. Puttra en liten stund.
4. Sila såsen i en finmaskig sil, pressa ur så mycket vätska, att grönsaksröran som blir kvar är nästan torr. Ta vara på röran.
5. Kantskär brödet och dela i trekanter, lägg upp på ugnssäkert fat. Fördela grönsaksröran på brödet, strö över riven ost. Sätt in fatet i ugnen (sista minutrarna innan kycklingfiléerna är klara). Gratinera tills osten smält.
6. Låt såsen vara kvar i kastrull på mycket svag värme tills ovanstående är klart.

Serveras tillsammans med jasminris och sockerärter.


God Spis!


Sommarminnen

Nu är hösten här igen med alla sina vackra färger, det riktigt gnistrar om alla dessa rostbruna toner. Tankarna går tillbaka till sommaren som varit, en sommar med blandat väder och allehanda utflykter.

Om jag skulle välja, vad är då mitt bästa sommarminne 2009?


Svårt val ..... men ..... det får nog bli Bruce Springsteens konsert på Stockholms stadion, fredagen den 5 juni. Den går visserligen inte att jämföra med den magiska konserten på Ullevi sommaren 2008, men dock en "höjdpunkt".

Karln är 60, har en kropp som en vältränad 40-åring, håller igång på scenen som han är 30, och ger konserter världen över, utan att ha en färdig låtlista. The Boss blandar och ger och låter publiken vara delaktig i vad som ska spelas, men så har han ju ett digert låtarkiv.

Världsturnen startade 090323 i New Jersey, Asbury Park, och landade så småningom 090802 i Santiago, Spanien. Därefter tar detta legendariska band speluppehåll fram till 090819, då resten av USA skall avverkas. Turnen avslutas 091122 i Buffalo, "snacka" om världsturne!!

THE BOSS IS THE BOSS


Efter att ha sett Bruce & The E-street band uppträda ett flertal gånger i Sverige, skulle det ulitmata vara att få se dem uppträda på en stor arena utomlands, varför inte London eller New York. Men kommer detta legendariska band att åka på ännu en världsturne? Vi får se!!

Lyssna och njut, här kommer nog den bästa låten från senaste skivan "Working on a dream":





Kramix

Rut mfl

I Östersund, där familjen tillbringar en hel del tid, har jag hittat en ny rolig butik nämligen Rut mfl. Butiken som har en hel del snygga kläder finns även i Stockholm, Göteborg och Umeå.

I butiken finns fräcka jeans, toppar och stickat. En del av deras utbud finns att köpa via internet på sajten nelly.com, dock inte jeans.

Dessa jeans från Rut mfl införskaffades sist jag var i Östersund, tillsammans med en knälång grå tunika och ett par roliga träskor.



 Sleep tight!!

 




Engelsk biffgryta

Underbart god och smakrik gryta som serveras tillsammans med sötpotatismos.

Ingredienser:

500 gram grytbitar
3 msk vetemjöl
1 tsk salt, nymald svartpeppar
2 msk margarin eller smör
2 gula lökar i klyftor
4 dl buljong på mörk oxfond
3 morötter i stavar
1 msk worcestersås
2 msk soja
3 msk pepparotsvisp
2 msk kapris eller syltlök

Sötpotatismos

1 kg sötpotatis i bitar
2 msk margarin eller smör
1 tsk salt, nymald svartpeppar

Gör enligt följande:

1. Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i köttbitarna och skaka påsen så att köttet blir helt täckt med mjöl.
2. Fräs lökklyftorna i en stor gryta utan att de tar färg.  Bryn köttet i omgångar i en stekpanna, lägg sedan över köttet i grytan.
3. Häll på buljong, tillsätt morötter. Smaksätt med worcestersås och soja. Låt sedan grytan puttra på svag värme under lock i 40 - 60 minuter. Smaksätt grytan med pepparotsvis och kapris eller syltlök innan servering.

Medan grytan puttrar förbereder du sötpotatismoset, koka sötpotatisbitarna i lättsaltat vatten. När potatisen är klar vispar du den till mos med elvisp eller stavmixer. Lägg i en klick smör och smaksätt med salt och peppar.

Servera gärna grytan tillsammans med brysselkål.

God Spis!!



Vett och etikett bland idrottsföräldrar

Som förälder till en tonåring som utövat fotboll sen barnsben har man sett ett och annat dåligt beteende vid sidan av fotbollsplanen. Då talar jag inte bara om föräldrar, utan även om dåliga ledare.

Ikväll var jag på en match där en del av detta dåliga beteende åter igen visade sig. T ex en överengagerad förälder som går runt planen och dirigerar, "solklar offside, finns inget att tveka på". Nämnde person går sedan fram till ledarna och vrålar samma sak?? En tränare som fungerar som linjeman men som har fullt upp att coacha sitt lag och knappt vet åt vilket håll han skall vifta med flaggan. En domare som har en fördröjd effekt i sin pipa och gör en hel del tveksamma beslut.

På väg hem hamnade mina tankar bland incidenter jag själv stött på som idrottsförälder och bland det värsta jag hört och sett är:

-"Du får en hundring om du stämplar svartskallen"
- En ledare som med sitt lag förlorar kvartsfinalen i en lokal cup, tar med sig sitt lag, tackar inte för matchen utan vänder på "klacken" med en mycket bister uppsyn.
- En pappa som svor och uttryckte sig i fula ordalag mot domaren. Domaren avbröt matchen tills pappan försvunnit från plan.

Bland det bästa jag sett är:
- En tränare för Bagarmossens IF som efter vinst (på straffsparkar i semifinal) kommer fram till dotterns lag, berömmer dem och säger till dem, "ni var faktiskt det bästa laget, och ni skulle egentligen fått vinna matchen".

Den ledaren hade verkligen en sund inställning till idrotten och ungdomarna! Trots vinsten kunde han prata med dessa spelare och ge dem en positiv syn på matchen.

Debatten om fenomenet "elitsatsning och idrottsföräldrar" har ju pågått i flera år, och jag drog mig till minnes uttalanden som jag för länge sedan hört och funderat över från kända idrottsprofiler, bl a:


Björn Borg gav sig in i debatten och skrev följande i en kvällstidning:
"Den största faran med dagens ungdomsidrott är pappor och mammor. Jag har med egna ögon sett och hört pappor som skällt och gapat på en stackars hockeypojke på kanske åtta år. Jag har sett åttaåringar som gråtit, som skämts över pappans beteende där på läktaren. De där papporna och mammorna finns överallt."
 

Tomas Bodström har uttalat sig om hur stor påverkan idrotten och idrottens ledare har på barnen. Det positiva är den enorma samhällsnytta de ideella tränarna och ledarna utgör.


Staffan Ohlsson har uttalat sig om faktorer som påverkar ungdomars syn på fairplay inom idrotten, bl a föräldrarnas roll som förebilder, på arenan eller i TV-soffan. Men även ungdomsledarna och tränarna, en grupp som Ohlsson ansåg får för lite beröm för det enorma sociala arbete de utför. Tränarna utgör en otroligt viktig del i sättandet av de tydliga ramar och regler ungdomar trivs att befinna sig inom, menar Ohlsson. 


Enligt min mening är det bara positivt att supporta och heja fram sina ungdomar och andras. Det är positivt för spelarna och för hela matchbilden.

Det är samma sak på elitnivå, ta t ex en elitseriematch i ishockey, en positiv anda ger en skön matchbild. Lika mycket som att det är negativt när supportrar vrålar "domarjävel", buar ut spelare eller går från matchen för att laget ligger under.


Det händer något med vissa vuxna människor under match. Helt oväntat förvandlas dessa förnuftiga människor till stollar när de ser sina barn tävla. Skriker och gapar som om det vore EM, istället för en vanlig match i ungdomsserien.

Det finns en bok i ämnet:

"Vett och etikett bland idrottsföräldrar"
av Titti Werner och Annelie Wikman.

Kycklingbröstfilé med ljummen sallad

Mycket god festrätt som är enkel att göra!

Stekt kycklingbröstfilé med ljummen salllad

Ingredienser
(4 personer)


4 st kycklingbröstfiléer
200 gram ostronskivling
3 morötter
2 fänkålshuvuden
1 romansalladhuvud
4 msk rapsolja
2 msk citronjuice
2 msk dill
olivolja
salt och svartpeppar

Äppelyoghurt

1/2 citron
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk honung

Gör enligt följande

1. Stek kycklingbröstfiléerna på skinnsidan till fin färg. Salta och peppra.
2. Ugnsbaka färdigt på 125°C till 65°C i innetemperatur. Vid servering trancheras bröstet på mitten.
3. Riv svampen i långa strimlor och stek i olja. Salta och peppra.
4.Tärna ner äpplet i små tärningar. Blanda med yoghurt, rivet citronskal, honung, salt och svartpeppar. Serveras som en kall dressing till kycklingen.
5. Skala och hyvla moroten och fänkålen tunt på mandolin eller för hand. Smaksätt med salt, socker, rapsolja och citronjuice. Låt marinera i 20-30 min. Krama ur vätskan från moroten och fänkålen. Skär ner romansalladen.
6. Innan servering ljummas svamp, morot, fänkål och romansallad i en kastrull med dill, smaksätt med salt och svartpeppar. Servera den ljumma salladen i skål eller direkt på tallrik.

GOD SPIS!


FilmTime

Ladda upp med lite snacks, kryp upp i soffan och njut av bra film!

3 nya filmtips:


Pride and Glory

"Med en polismördare lös sätter polischef Francis Tierney SR sin son Ray Tierney som ansvarig för utredningen. Motvilligt tar Ray på sig uppdraget då de mördade poliserna jobbade under hans bror Francis Tierney JR och svåger, Jimmy Egan"


 


In the Electric Mist

"En prostituerad kvinna hittas mördad i Louisianas träskmarker. Spåren leder den luttrade polisen Dave Robicheaux till en gammal bekant, gangsterbossen Julie "Baby Feet" Balboni, som med järnhand styr New Orleans undre värld."


 


The Haunting in Connecticut

När familjen Campbell flyttar till norra Connecticut märker de snart att deras charmiga sekelskifteshus har en obehaglig historia – inte nog med att det tidigare varit en begravningsbyrå där obegripliga saker inträffat, dessutom var den tidigare ägarens synske son Jonah ett demoniskt sändebud som kunde öppna portarna till den andra sidan för att släppa genom osaliga andeväsen.


 

Jämtlandssången

För alltid i mitt hjärta!


JÄMTLANDSSÅNGEN

Så tåga vi tillsammans bort
mellan Jämtlands gröna ängar
bort mellan nyland som prunka
fulla av bröllopsblomsters prakt.

Så skåda vi med gamman hän
över berg i blåa fjärran
hän över sjöar, strömmar, skogar
jämt kring bygder på vakt.

Fagert är landet som blev vår lott och arvedel
så firom dess fägring nu med sång och stråkars spel.
Tändom ånyo det hopp som våra fäder närt!
För slit och mödor av fröjd och sol ett mått oss beskärt.

Text: Wilhelm Peterson-Berger


Varför blogga?

Varför bloggar man? Varför bloggar jag? Jag har ställt den frågan till mig själv många gånger. Är det min elektroniska dagbok - eller vill jag fömedla något till andra människor? Både ock, jag vill påverka, det är roligt, om flera männniskor vill följa min blogg så har jag uppnått delar av dagboken och förmedlandet till andra individer.

För att få utlopp för min kreativitet bloggar jag, i annat fall skulle det "bubbla över" Jag har många tankar, vilka jag vill förmedla - för mig - och till andra! 

- Fyller bloggandet mitt självhävdelsebehov, är det en önskan om bekräftelse och ett hopp om att möta likasinnade?

- Finns det flertalet skäl till att blogga som det finns bloggare? 

- Varför inte blogga??

Börja blogga Du oxå!!

Buffalo Wings á La O´Learys

Detta recept fick vi av en god vän i Hannas fotbollslag, receptet riktar
sig till dem som gillar stark mat. Det gör vi - och detta skall vi njuta av ikväll!

Buffalo Wings á la O´Learys
( 4 personer )

Ingredienser 
1 kg kycklingvingar
1 dl Tennessee sunshine pepper sauce
100 gr smör
Blekselleri
Nachochips

BD-krydda
2 msk salt
2 msk svartpeppar
2 msk chilipulver
1/2 msk cayennepeppar 

Blue cheese dressing
3 dl gräddfil
1,5 msk majonnäs
100 gr smulad gräddädelost
Salt och grovmalen svartpeppar
Några tabascostänk 

Gör så här:
1. Krydda kycklingvingarna rikligt med BD-krydda och låt dra i cirka 15 minuter.
2. Lägg över vingarna i en eldfast form och stek i ugn, 175 grader, cirka 20 minuter.
3. Blanda samman och värm smör och pepparsås.
4. Lägg över de varma vingarna i den varma vingsåsen och låt dra någon minut. Låt rinna av.
5. Lägg upp vingarna på fat

Blanda samman ingredienserna till dressingen och servera kycklingvingarna tillsammans
med blekselleri skuren i stavar samt nachochips

(Tennessee sunshine pepper sauce finns på Coop Forum bland amerikanska kryddor)



God Spis!!
 

 


RSS 2.0