All Hallows Even

Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska (engelskspråkliga) länder.


Halloweenfirandet väcker både positiva och negativa reaktioner. De negativa reaktionerna handlar främst om att festen har hedniskt ursprung, att den tar upp ett dödstema samt att den är uttalat kommersiell. För många är dock Halloween en oförarglig höstfest som alla generationer kan fira tillsammans, med festligheter och upptåg. I Sverige är Halloween en sed som blossat upp, framför allt under senare delen av 1990-talet. Innan dess förekom den endast i begränsad omfattning.

Helgen i slutet av oktober och början av november är fylld av dagar som anknyter till död och hedrandet av döda. Den 31 oktober är det Halloween, 1 november är allhelgonadagen, 2 november är alla själars dag och första lördagen i november är alla helgons dag.

Gravljus vid allhelgonahelgen började på 1920-talet i Stockholm och det sägs ha varit italienska arbetare på Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm som tog seden till Sverige. Därefter spred sig traditionen till östra och norra delarna av landet (Västsverige är som alltid lite udda vad gäller religiösa traditioner).

Den ökade populariteten i att minnas sina döda vid allhelgonahelgen var en av anledningarna till att man 1953 återinförde alla helgons dag som helgdag. Allhelgonadagen förblev den 1 november, medan alla helgons dag infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Och det är just denna lördagskväll (alla helgons dag – i år 1 november) som kyrkogårdarna lyser upp av gravljus.


Traditionen Halloween
Att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Traditionens ursprung kan ses i den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, vilken firades den 31 oktober som en markering att sommaren var slut - vintern började. Vid denna nyårsfest antogs de döda återvända till jorden. För att stilla besjälade varelser såsom, häxor, älvor m fl, tändes eldar för att skrämma bort dem och man satte även ut mat och dryck till dem.

Natten ägnades åt gyckel och spektakel, endast för att poängtera att sommaren övergått till vintern. Utspökad och beslöjad vandrade man från hus till hus, för att enträget be ihop till ett kalas. Fick man inget bestraffades värdparet med någon form av narrstreck.

Alla själars dag
Den katolska kyrkan införde Alla Helgons Dag, den 1 november år 731, som en högtid för de helgon som inte hade en egen dag i almanackan. Denna dag var tänkt som gottgörelse för Samhaim. Trots införandet lyckades denna helgdag ej utplåna folkets firande.

Trick or treat
Halloweenfirandet i USA utvecklades så småningom till en populär barntradition. Barnen klär ut sig till spöken, prinsessor, benrangel och liknande och går runt och tigger godis i grannskapet. Om de inget får hotar de med straff av olika slag, till exempel tomatkastning mot dörrar och fönster. Till festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med utskurna, ljusförsedda pumpor, kålrotens efterträdare i USA. Nu för tiden firas Halloween med utklädning också bland vuxna och i New York ordnas en Halloweenparad, där artsister, konstnärer och designers deltar tillsammans med ”vanliga” New Yorkbor.

Vårt firande
I min bekantskapskrets har vi i princip varje år anordnat Halloweenfest, den första redan 1995. Då fanns det inte speciellt mycket Halloweensaker att köpa så vi fick duka borden med svarta plastsäckar. Vid vårt firande klär alla ut sig och njuter av god mat och trevligt umgänge.

Och aldrig glömt bort att tända gravljus, ibland åker vi vänner tillsammans och tänder.



10 sekunder

Vad är det för fel när man inte kan förvalta en ledning med 10 sekunder kvar av matchen?

Kanske inget alls - i hockey kan allt hända. Men Timrå förlorade återigen med 3-2! När totalt tretton omgångar spelats har Timrå förlorat fem matcher med samma siffror. Det är inget bra omen för laget, med endast två vunna matcher, en oavgjord och tio förluster på alla dessa omgångar, oavsett om allt kan hända i hockey.


Nej, nu får nog Challe "ta i med hårdhandskarna", i annat fall lirar väl Timrå i allsvenskan nästa säsong!


vs   


Förlust 3 - 2 !

Hatten av för Modo - ni ville mer................

Är gräset grönare på andra sidan?

Hur ofta uppskattar man det som finns i ens absoluta närhet?

Jag är ofta hemmablind, jag längtar efter att åka till Västkusten, till Treriksröset, till Stockholm o s v. Kort sagt överallt utom där jag bor. Någonstans uppskattar man inte längre naturen och orterna man har runt i kring sig. Vad har hänt? Man har blivit hemmablind!

Det är lätt att bli hemmablind, att sluta se skönheten och naturen i den stad man bor. Besöker man andra städer skall man gå på sightseeing och utforska allehanda sevärdheter. Egentligen skulle man vara turist i sin egen hemstad emellanåt, undrar hur mycket man skulle upptäcka och uppskatta av det som finns i ens närhet?

Vi växer upp i tron på att gräset är grönare på andra sidan, men först när vi har varit över till den sidan och själva sett efter, kan vi se om det verkligen är sant. Min man har bott i småstad och storstad, för honom har den erfarenheten lett till att han verkligen uppskattar att "ha flyttat hem igen". Det sägs ju att man inte vet vad man har förrän det är på väg att glida en ur händerna.

Sent en kväll var vi ute på sightseeing i vår stad, luften var klar och kall och utsikten enastående vacker. Staden mellan bergen!






 
Jag menar inte att det är fel att resa och lära av andra kulturer, jag älskar det!

Men många gånger finns allt det vi letar efter, precis framför ögonen på oss - utan att vi märker det - vi borde lära oss att älska och uppskatta det lika mycket!


Bli en Rosa Hjälte

Jag har två närstående som gått bort i denna sjukdom, en farmor och en god vän. Min goda vän Sara gick bort så sent som sommaren 2009, efter en lång kamp mot sjukdomen. För att visa mitt stöd - har jag skänkt 5o kr via SMS samt 20 kr via Digitala Rosa Bandet samt visat mitt stöd genom att bli en Rosa Hjälte.

Jag tycker att det är mycket viktigt att ställa upp - tillsammans kan vi alla göra något för forskning kring bröstcancer och summan man skänker kan rädda liv. Som kvinnor kan vi själva drabbas - gör vad du kan

"100 000 rosa hjältar ingår i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Syftet med kampanjen är att visa svenska folkets engagemang i kampen mot bröstcancer. Två fotografer reser landet runt i Sveriges största fotoprojekt, för att fotografera rosa hjältar – personer som på ett eller annat sätt bidrar i kampen mot bröstcancer. Målet är att få in 100 000 bilder under oktober. För att nå målet behöver vi svenska folkets hjälp och därför kan man själv ladda upp en bild på sin rosa gärning."
Visa ditt stöd till Rosa Bandet genom att bli enrosa-hjalte-textdu också!


Purjolöksdoftande lövbiffgryta samt kladdkaka med dajmtryffel

Här kommer åter ett recept på middag som passar både till vardag och fest, och som vi avnjutit till middag idag. Grytan är enkel att göra och smakar underbart gott! Till efterrätt tipsar jag om en riktigt god kladdkaka!

Purjolöksdoftande lövbiffgryta
(4-6 personer)

Ingredienser

600 g lövbiff
Purjolök (grov c a 3 dm)
Dijonsenap
Soja
2 1/2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
1/2 dl oxbuljong
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp en oxbuljongtärning i 5 dl vatten, (ställ sedan åt sidan)
2. Finstrimla lövbiffen och finstrimla purjolöken
3. Stek lövbiff och purjolök i smör, salta och peppra (snåla inte på svartpepparn)
4. Strö sedan över 2 1/2 msk vetemjöl, rör om.
5. Spill därefter på 1/2 dl oxbuljong och rör om.
6. Tillsätt 2 msk soja så grytan får fin färg
7. Rör ned 2 dl creme fraiche och låt grytan puttra på svagare värme en stund

Servera med kokt potatis kokad i grovsalt till fest, till vardags pasta tagliatelle

Efterrätt - Kladdkaka med dajmtryffel
(6 personer)

Ugn 200 gr

Ingredienser

Kakan:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1,5 dl grädde
2 msk smör
200 g Marabou Dajmchoklad

Gör så här:

Kakan:
1. Smält smöret och häll det i en bunke
2. Rör ned socker, kakao och vaniljsocker
3. Vispa ned äggen och sist mjölet
4. Grädda i en rund form med löstagbar botten, i nedre delen av ugnen, c a 20 minuter

Tryffel:
1. Koka upp grädde och smör
2. Dela chokladen och rör ned den tills den smält
3. Ställ tryffeln kallt c a en timme, bred den sedan över kakan och låt den stå kallt till servering

Serveras med vispad grädde!


 


God Spis!

Min Shopaholic

Jag bor ihop med en alldeles egen Shopaholic, som älskar kläder och mode. Alltid rätt klädd.

Denna söta Shopaholic hittade en mycket snygg höstjacka i ull på HM, detaljrik i armar, lite utsvängd nertilll med dragkedjor i fickorna. Till denna jacka inhandlades även en fin halsduk och vantar på Gina Tricot.


FilmTime VII - Chick Flick

Ikväll parkerade jag och min dotter oss i soffan, och såg en riktig Chick Flick-film. Nyinspelningen av Svindlade höjder från 1939. Vi blev så berörda av filmen som är riktigt, riktigt sorglig!

Ta på dig myskläderna och kryp upp i soffan eller fåtöljen och njut av bra film och glöm inte näsduken.

Svindlande höjder - 2009

"Från ögonblicket Cathy och Heathcliff träffas beseglas deras öde för alltid. Cathy kommer från en fin familj och ett giftermål med den vilde Heathcliff är uteslutet – istället gifter hon sig ståndsmässigt med grannen Edgar Linton. Galen av svartsjuka beslutar sig Heathcliff för att utkräva sin hämnd och ruinera båda deras familjer."



8 poäng

8 poäng på 10 spelade matcher - så är läget för Timrå IK:s krigare!

Ännu en hedersam förlust, men hur mentalt påverkad blir man som spelare? Timrå behöver en nytändning, en förstärkning till laget - då kanske det vänder. Martin Sonnenberg är ju tydligen på väg, och förra säsongen sas det ju att han var en av dem, som höll spelarna igång i omklädningsrummet och på isen.

Det är kris bland tre av lagen norr om Dalälven; Brynäs, Modo och Timrå harvar i bottenträsket - hoppas att det vänder!

       vs     

Förlust, förlust 2 - 3

På torsdag möter Timrå IK Luleå Hockey, intressant möte! Där har vi två gamla Timråspelare, Robin Jonsson och min absoluta favorit Jonte Hedström!

Må bästa lag vinna (TIK)

Vänner och umgänge

Igår kväll hade vi goda vänner på besök. Vi åt en riktigt god middag med mumsig efterrätt. Det blev lite kortspel, roliga diskussioner, skratt och allt som hör till. 

Ikväll var vi bortbjudna till ett annat par, även ikväll avnjöts god middag och efterrätt. Därefter tittade vi på film från två utlandsresor som de gjort; Barcelona och London. En härlig kväll med suverän samvaro, underbara samtal och med ett fast beslut att vi snart skall träffas igen.

Det har varit en mycket trevlig helg i goda vänners sällskap. Jag skulle kunna ha främmande jämt, det är så roligt att planera vad man skall äta, samtala och bara rå om varandra. Att umgås hemma ger så mycket mer än om man träffas för att sedan gå på krogen, man har faktiskt trevligast på förfesten!

Äkta vänner är som ädelstenar
värdefulla men sällsynta;
falska vänner är som höstens löv
granna men blåser bort med första vinddrag.


Nu är det tungt

Ännu en förlust!

Hur vänder ett lag en negativ trend? Hur länge har ett lag råd med förluster?


Timrå äger matcherna stundtals. Ikväll var Timrå det bättre spelande laget men förlorar på att man drar på sig utvisningar. Skellefteå vann matchen på målen i numerärt överläge - och det är målen som räknas!

Nu är det bara att ta nya tag - HEJA TIMRÅ!

       vs       

 
För mig som vill att det skall gå bra för Timrå IK, finns det bara en sak man kan glädja sig åt en sådan här dag;  både Modo och Södertälje förlorade. Det hade varit mycket tungt om vi rasat till bottenplats!

På lördag är det dags att tampas med Djurgården - intressant möte!

FilmTime VI

Har sett några nya filmer som jag kan rekommendera; en romantisk komedi, en thriller som kan bli verklighet i vårt kommunikationssamhälle samt ett drama som speglar en tragisk uppväxt.

Gör i ordning lite goda grönsaksstavar, en god dip, ta på dig myskläderna och kryp upp i soffan eller fåtöljen. Slappa och må gott till bra filmer!

Flickvänner från förr


"Den världsberömda modefotografen Colin Mead är sinnebilden för en playboy. Han är snygg, självsäker och framgångsrik, framför allt när det gäller kvinnor. Han lever livets glada dagar och låter sig inte snärjas av någon. Colin verkar ha precis allt han önskar sig, allt utom kärlek. Men å andra sidan är kärlek inte något som Colin saknar eftersom han inte tror på kärleken. Faktum är att han ägnat hela sitt liv åt att hålla sig så långt som möjligt ifrån allt som påminner om kärlek. Men allt förändras då Colin återvänder till sitt föräldrahem när hans yngre bror ska gifta sig. Plötsligt ställs han öga mot öga med det förflutna."





Echelon Conspiracy

"Max får en dag ett telefonsamtal från en okänd kvinna som räddar hans liv. Men det finns en hake. Alltför sent inser Max att han bara är en bricka i ett storpolitiskt spel och att konspirationen förgrenar sig djupt in i maktens korridorer. Alla hans föregångare har mött en våldsam död och FBI börjar sakta dra åt nätet kring den ofrivilliga spionen. Nyckeln finns i Echelon – världens mest avancerade övervakningssystem."





Into the Wild

"Into the Wild är inspirerad av den sanna historien om Christopher McCandless (Emile Hirsch), en ung man som överger sitt bekväma liv för att söka friheten på vägarna. Hans sökande leder honom till Alaskas vildmarker där han ställs inför sitt livs största utmaning"


Chilidoftande kasslergratäng

Detta är en underbart god kasslergratäng som passar både till vardag och fest, som vi avnjutit till middag idag. Lätt och enkel att göra!

Chilidoftande kasslergrätäng
(4 personer)

Ingredienser

8 skivor rökt kassler (cm-tjocka)
8 st ananasringar
3 dl grädde
1-2 dl sweet chilisås
1 stor burk skivade champinjoner

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175o
2. Skiva kasslern cm-tjock
3. Ta fram en ugnsfast form (behöver ej smörjas)
4. Lägg kasslerskiva, ananasring, kasslerskiva o s v tills du fyllt den ugnsfasta formen.
5. Blanda grädde, avrunna champinjoner och sweet chilisås i en bunke.
6. Fördela blandningen jämnt över kasslern.
7. Grädda mitt i ugnen, 25 - 30 minuter

Servera med ris och en god sallad!





God Spis!

Digitala Rosa Bandet

”Bröstcancerorganisationer över hela världen använder Rosa Bandet som internationell symbol för kampen mot bröstcancer. Det rosa bandet används särskilt under oktober månad då detta är den internationella bröstcancermånaden, med informationsinsatser för att sätta fokus på bröstcancer, öka medvetenheten och kunskapen om sjukdomen samt samla in pengar till forskning och stöd för behandling av bröstcancerdrabbade människor.”


Det Digitala Rosa Bandet är en elektronisk motsvarighet till Rosa Bandet. Det Digitala Rosa Bandet kan du infoga i din e-post, eller på din blogg och dela med vänner på Facebook. Digitala Rosa Bandet är till för att visa ditt stöd för Bröstcancerfonden på Internet.

 

Jag har visat mitt stöd till bröstcancerföreningen via Det Digitala Rosa Bandet - Gör det Du också!


Klicka här 
och skaffa dig ett GiverSign för Digitala Rosa Bandet 2009


Gammeldags kanelbullar

Ikväll har det bakats kanelbullar i stora lass. Som sedan provsmakades nygräddade med kall mjölk. Supergott!

Gammeldags kanelbullar
(40 - 42 st)

Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
Smör eller margarin (rumstempererat)
Strösocker eller vaniljsocker
Kanel

Pensling
Ägg

Garnering
Pärlsocker

Gör så här:
 
1. Sätt på ugnen till 250o.
2. Gör i ordning bakplåtar med 16 bullformar på vardera.
3. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º (fingervarmt).
4. Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
5. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 30 - 40 minuter.
6. När degen jäst klart lägger du upp den på lätt mjölat bakbord, dela degen i fyra lika delar.
7. Kavla ut delarna till rektangulär form (c a 20 x 30 cm), bred på tunt lager smör eller margarin, strö över socker och kanel, rulla samman och skär i 10 - 11 bitar, fördela på bakplåtarna.
8. Låt bullarna jäsa ytterligare under duk i c a 30 minuter.
9. När denna jäsning är klar penslas bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 8 – 10 minuter.

Tips!
Istället för strösocker kan du fylla bullarna med vaniljsocker och kanel, alternativt kanel och 125 g riven mandelmassa


    



Min trogna följeslagare

"Hunden är människans bästa vän" - så lyder talesättet. Att människan verkligen behöver hunden visar det faktum att hunden förekommer, hanteras och uppskattas på det sätt som de görs idag. Den är en del av det mänskliga samhället.

Min trogna följeslagare sedan 9 år tillbaka är en Bichon Frisé som fått smeknamnet Atlas (en riktig gladiator). Bichon Frisé är en ras som hunnit med att prova på mycket. Den har varit världsomseglare på de spanska skeppen och sällskapshund vid de franska hoven. När tiderna blev bistrare fick de tjäna sitt uppehälle som luffarhund och fick göra cirkuskonster för brödfödan. Idag är Bichon Frisé en sällskapshund med då och då kommer de gamla takterna fram och den kan hitta på allehanda tokigheter.


Bichon Frisé är en dvärghund med en maxhöjd om 30 cm i mankhöjd. Det speciella kännetecknet för rasen är de tre svarta prickarna: de runda mörka ögonen och den svarta nostryffeln som tillsammans bildar en triangel. Bichon Frisé skall inte förväxlas med en annan dvärghund med liknande namn: Bichon havanais. Bichon Friséns päls är vit och silkeslen, med utdragna korkskruvslockar, som enligt rasstandarden ska påminna om pälsen hos en mongolisk get. Håret är karaktäristiskt rundklippt på huvudet, något som framhäver proportionerna och rasens uttrycksfulla ögon. Ordet frisé kommer från franskans ”lockig, krusig” och Bichon Frisé betyder alltså bichonen med den krulliga pälsen.

Min hund är verkligen en "kunglighet" som inte tycker om att bli tillsagd, han vill bestämma själv så är det bara! Denna lilla tjurskalle skulle åka tåg med mig i lördags, en liten resa på c a 1 1/2 timme, och jag tänkte hur skall detta gå? Det gick hur bra som helst, han var så klok - som om han förstod vad som krävdes, han satt still på sin plats utan minsta gnäll. Åka tåg kan man göra fler gånger med denna lilla "tokfrans".

    

En trogen följeslagare - en god vän!


Fredags Enchiladas och god efterrätt

När fredagen kommer är de flesta trötta efter en lång vecka fylld med skola och arbete. Då kan det vara roligt med recept på mat som är enkla, goda och snabba att tillaga.

Hos Arla hittade jag ett recept på Enchiladas som ni garanterat kommer att göra om, och hos ICA hittade jag en variant på gratinerade bananer till efterrätt.

Dessa två rätter kommer att bli vårt fredagsmys!

Enchiladas med nötfärsfyllning
4-6 personer

Ingredienser:

500 g nötfärs
Smör
Salt
Svartpeppar 
2 dl créme fraiche paprika & chili (alt. annan smakrik créme fraiche, ex soltorkade tomater)
8 - 10 medelstora tortillabröd
3 - 4 dl riven ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på grill (175o)
2. Gör iordning en god sallad i förväg.
3. Bryn sedan nötfärsen i smör i en stekpanna, krydda med salt och svartpeppar.
4. Rör ned 1 dl crème fraiche och låt det puttra någon minut.
5. Bred ut färsröran på bröden och rulla ihop.
6. Lägg bröden, med skarven nedåt, på ett ugnssäkert fat, strö över osten.
7. Gratinera i övre delen av ugnen c a 3 minuter.

Servera med sallad, lökringar och resterande créme fraiche

Efterrätt - Gratinerade bananer
4-6 personer

Ingredienser:

4-6 bananer
100–125 g mörk blockchoklad
½ dl flagad mandel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skala bananerna och lägg dem i en ugnssäker form. Riv chokladen grovt och strö den och mandeln över bananerna.
3. Sätt in bananerna mitt i ugnen 12 – 15 minuter.

Servera de chokladgratinerade bananerna med glass.


God Spis!


fredagsmys-mat





Uddamålsförlust - Igen!

Hur svårt kan det vara att förvalta en ledning med 2-0?

Oavsett om det gäller fotboll eller hockey så är 2-0 ingen ledning alls, det kan vända fort och får motståndarna ett reduceringsmål så vädras "morgonluft" så är det bara!

Matchen ikväll mellan Timrå och Modo var som vanligt en het tillställning. Timrå tog snabbt ledningen och gick upp till 2-0. När det återstår 36 sekunder av första perioden reducerar Modo.......................

När slutet av tredje perioden nåtts ledde Modo med 2-4, och publiken började vända hemåt. Men Timrås kämpar lade in växeln 17 minuter in i perioden (det var i grevens tid) och lyckades reducera till 3-4, när 8 sekunder återstår trycker Styf in pucken, 4-4 och förlängning. Modo drog dock det längsta strået och vann med 4-5.
 
8 sekunder blir kanske Timrås omen under denna säsong!


Det var en spännande, het och tät match som alltid när Timrå och Modo möts, då är det derby och stämningen är som vanligt på topp!


         vs     


Förlust i OT 4-5


Hoppas Wikegårds tips inför denna säsong inte slår in, men just nu har karl helt rätt i sina expertutlåtanden!

Shoeaholic

Shoeaholic = En person som fullkomligt älskar att köpa skor

Jag tycker om skor, i alla former, men framförallt högklackat. Hittar alltid snygga stövlar och skor som jag bara vill ha. Tycker ibland att jag hittar mer skor än kläder som kan fylla önskelistan. Och av någon anledning faller jag alltid för de som är dyrast - vilket kanske inte alltid passar plånbloken!


Hittade dessa hos Scorett från utbudet hösten 2009:



 scorett-ut2


Visst är dom läckra?

Mats Alm på Facebook

Vid middagsbordet häromdagen kom vi att diskutera fallet Mats Alm, ett fall som ingen kan ha undgått. Bara sjuka människor utan spärrar, gör sådana här saker, det kan vi nog alla vara överens om. Vår diskussion handlade dock inte om det han nu kan ha gjort, utan om fenomenet Facebook. 

Expressen visade Mats Alms egen länk på Facebook, en länk till en artikel om flickans försvinnande. I dagsläget finns det 196 kommentarer till denna länk och de flesta är mycket obehagliga. Personen ifråga har ju också anhöriga som förmodligen mår mycket dåligt av händelsen, men ingen verkar ta hänsyn till dem. Kvinnan och mannens familj kommer alltid att lida av det som hänt. 

Att debattera och ha åsikter samt framföra dem är viktigt, det handlar om yttrandefrihet. Det är också viktigt att ta till sig det experter som Leif GW Persson framför i sådana här sammanhang. Konstruktiva debatter ger något till samtliga deltagare eller läsare.  

Den diskussion vi hade handlade om att det inte är ok att skriva och kommentera hur som helst, för att sen lägga ut det på Facebook, t ex:

-”Fy fan vad spö du kommer få på kåken”
-”Dö din jävel”
-”Din sjuka jävel. Hoppas nån rövknullar dig döds på kåken”
-”mats jag vill träffa dej NU,jag har en sak som jag vill visa dej!
det är en toalettborste som jag vill trycka in i röven på dej”


Att människor kommenterar hans länk och har åsikter är inte konstigt, så länge det är konstruktivt. Vad som är märkligt är att de ansvariga på Facebook inte stoppar ovanstående typ av kommentarer, vilka i vårt tycke är osmakliga och oetiska med tanke på de anhöriga.

Diskussionen utmynnande i att det är så lätt att trycka på enter-tangenten, utan att tänka sig för, när det gäller såväl mail, sms, MSN och Facebook!

Eller hur?


Andra hockeyresan söderut

Slutade lika dåligt för Timrå IK:s kämpar som den första resan söderut. Förlust mot HV71 med 6-4 och uddamålsförlust mot Rögle med 3-2! Följde dessa matcher genom Canal+ och kan väl inte påstå att Timrå förlorar på sitt spel, utan stundtals kändes det som om TIK inte hade marginalerna på sin sida (okej då, jag är väl lite partisk).

HV71 är ett av Sveriges bästa lag, så den förlusten kan man väl ta. Men i matchen mot Rögle känns förlusten så snöplig - då Timrå stundals ägde matchen.

Nej nu är det bara att ta nya tag. Nästa drabbning blir på hemmaarenan,  ett riktigt hett Norrlandsderby mot Modo. En match som kan sluta hur som helst!


        vs         


Snöplig förlust 3-2!

FilmTime V

Det finns filmer som berör, filmer som man kan se hur många gånger som helst. För mig är det följande tre filmer - se dem!!

Köp lite snacks, ta på dig myskläderna och kryp upp i soffan eller fåtöljen och njut av bra film, (och ta fram näsduken)

I am Sam


"I denna fängslande berättelse möter vi den utvecklingsstörde Sam Dawson (Sean Penn), far till Lucy (Dakota Fanning) som han uppfostrar på egen hand med hjälp av sina minst sagt udda vänner. När Lucy fyller sju år och är på väg att växa ifrån sin far i fråga om kunskap och intellektuell kapacitet hotas deras täta förhållande då en socialarbetare träder in i bilden och vill placera Lucy i fosterhem. I hopp om att återförenas med sin älskade dotter anlitar Sam advokaten Rita Harrison (Michelle Pfeiffer), en självupptagen och skoningslös karriärkvinna, och tillsammans försöker de bevisa att allt man behöver är kärlek"






Den gröna milen

"Paul Edgecomb var på 30-talet vaktchef vid en avdelning för dödsdömda på delstatsfängelset i Cold Mountain. En dag anländer en ny fånge till avdelningen. En jättelik svart man vid namn John Coffey, anklagad och dömd för att brutalt ha mördat två vita småflickor. Paul tar särskilt intresse för denna fånge, som inte visar några som helst tendenser till ett våldsamt beteende. Då händer något mycket underligt en dag. Någonting som liknar ett mirakel."





Million Dollar Baby

"Frankie Dunn (Clint Eastwood) har tillbringat en livstid med att coacha framstående boxare. Det viktigaste han lärt dem är en livsregel som styr hans liv både i och utanför ringen: se alltid till att skydda dig själv. Sedan hans dotter tog avstånd från honom låter han inte någon komma honom in på livet. Hans ende vän är den före detta boxaren Scrap (Morgan Freeman) som sköter om Frankies boxningslokal. Men allting förändras den dag då Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) kliver in på hans klubb. Maggie drömmer om att bli proffsboxare, men saknar någon som tror på henne. För en tränare som aldrig vågat chansa visar hon sig bli hans största utmaning någonsin."




Åtta sekunder

..räckte... tack och lov... SSK ägde matchen i första perioden....blev så nervös.. Inte skall väl TIK förlora mot SSK??

     vs  


Nej tack och lov matchen slutade 3-1 till Timrås fördel, väl förtjänade poäng!! Bra Jobbat Grabbar!!


Rosa Bandets Oktoberkampanj...

…startar idag… 20091001 - till stöd för Bröstcancerfonden!

Bröstcancer ligger mig väldigt nära - jag har släkt, vänner och andra anhöriga som drabbats av denna fruktansvärda sjukdom. Jag har förlorat två personer i min närhet i denna sjukdom, detta är en av anledningarna till att jag tycker att det är mycket viktigt att ställa upp - tillsammans kan vi alla göra något för forskning kring bröstcancer. Som kvinnor kan vi själva drabbas- gör vad du kan!

Rosa Bandet har blivit symbol för kampen mot bröstcancer. Det började användas i USA i början av 1990-talet. Initiativtagare var Evelyn Lauder, svärdotter till kosmetikföretaget Estée Lauders grundare. Rosa Bandet spreds snabbt och används idag av bröstcancerorganisationer världen över som en samlande symbol.

"Med en gåva till Bröstcancerfonden stöder du bröstcancerforskning. Idag är den relativa 10-årsöverlevnaden i bröstcancer ca 74 procent, men det finns mer att göra. En gåva till Bröstcancerfonden innebär också ett bredare stöd, till kvinnor som idag lever med bröstcancer och deras anhöriga. (Bröstcancerföreningens hemsida)".


Oktober månad präglas av olika evenemang som stödjer Bröstcancerfonden. Flertalet är företagen som stödjer fonden, bl a: Guldfynd, Albrekts Guld, Ahlgrens bilar, Orrefors Glasbruk, Tokyo Spirit Ouch by ko-ko-no, Intersport m fl.


rosa

Ett inköp gynnar forskningen - gör vad du kan!

Mer besökare till Din blogg

Att hitta intressanta bloggar att läsa, samt att själv få fler läsare och kommentarer är mycket roligt. Det är utvecklande, man får mycket idéer och intressanta tips!

Vill du också få fler läsare och hitta andra följ denna länk: Bloggtrafik


SötsaksDax

Till helgen skall vi återigen äta middag med goda vänner. Som efterrätt hade jag tänkt denna underbart goda mjuka kaka. Ni måste också prova!

Daimrutor

Ingredienser:

200 g smör
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ påse daimkulor (eller dragéer heter det egentligen)

Gör enligt följande:

1. Sätt ugnen på 200º.
2. Klä en liten långpanna ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
3. Smält smöret i en kastrulloch dra åt sidan.
4. Bryt ner blockchokladen i det varma smöret och låt den smälta.
5. Vispa ägg och socker luftigt.
6. Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker i en separat skål.
7. Rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
8. Rör till sist ned det smälta chokladsmöret.
9. Bred därefter ut smeten i långpannan och strö över Daimkulorna.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Kakan ska vara lite "gungig" när du tar ut den.
Låt den svalna helt och skär i rutor till serveringen.


Serveras tillsammans med kall vispad grädde!



God Spis!


RSS 2.0