All Hallows Even

Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska (engelskspråkliga) länder.


Halloweenfirandet väcker både positiva och negativa reaktioner. De negativa reaktionerna handlar främst om att festen har hedniskt ursprung, att den tar upp ett dödstema samt att den är uttalat kommersiell. För många är dock Halloween en oförarglig höstfest som alla generationer kan fira tillsammans, med festligheter och upptåg. I Sverige är Halloween en sed som blossat upp, framför allt under senare delen av 1990-talet. Innan dess förekom den endast i begränsad omfattning.

Helgen i slutet av oktober och början av november är fylld av dagar som anknyter till död och hedrandet av döda. Den 31 oktober är det Halloween, 1 november är allhelgonadagen, 2 november är alla själars dag och första lördagen i november är alla helgons dag.

Gravljus vid allhelgonahelgen började på 1920-talet i Stockholm och det sägs ha varit italienska arbetare på Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm som tog seden till Sverige. Därefter spred sig traditionen till östra och norra delarna av landet (Västsverige är som alltid lite udda vad gäller religiösa traditioner).

Den ökade populariteten i att minnas sina döda vid allhelgonahelgen var en av anledningarna till att man 1953 återinförde alla helgons dag som helgdag. Allhelgonadagen förblev den 1 november, medan alla helgons dag infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Och det är just denna lördagskväll (alla helgons dag – i år 1 november) som kyrkogårdarna lyser upp av gravljus.


Traditionen Halloween
Att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Traditionens ursprung kan ses i den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, vilken firades den 31 oktober som en markering att sommaren var slut - vintern började. Vid denna nyårsfest antogs de döda återvända till jorden. För att stilla besjälade varelser såsom, häxor, älvor m fl, tändes eldar för att skrämma bort dem och man satte även ut mat och dryck till dem.

Natten ägnades åt gyckel och spektakel, endast för att poängtera att sommaren övergått till vintern. Utspökad och beslöjad vandrade man från hus till hus, för att enträget be ihop till ett kalas. Fick man inget bestraffades värdparet med någon form av narrstreck.

Alla själars dag
Den katolska kyrkan införde Alla Helgons Dag, den 1 november år 731, som en högtid för de helgon som inte hade en egen dag i almanackan. Denna dag var tänkt som gottgörelse för Samhaim. Trots införandet lyckades denna helgdag ej utplåna folkets firande.

Trick or treat
Halloweenfirandet i USA utvecklades så småningom till en populär barntradition. Barnen klär ut sig till spöken, prinsessor, benrangel och liknande och går runt och tigger godis i grannskapet. Om de inget får hotar de med straff av olika slag, till exempel tomatkastning mot dörrar och fönster. Till festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med utskurna, ljusförsedda pumpor, kålrotens efterträdare i USA. Nu för tiden firas Halloween med utklädning också bland vuxna och i New York ordnas en Halloweenparad, där artsister, konstnärer och designers deltar tillsammans med ”vanliga” New Yorkbor.

Vårt firande
I min bekantskapskrets har vi i princip varje år anordnat Halloweenfest, den första redan 1995. Då fanns det inte speciellt mycket Halloweensaker att köpa så vi fick duka borden med svarta plastsäckar. Vid vårt firande klär alla ut sig och njuter av god mat och trevligt umgänge.

Och aldrig glömt bort att tända gravljus, ibland åker vi vänner tillsammans och tänder.



Kommentarer
Postat av: Pernilla

Hahaha, va snygga vi var. =)

Ja nog kommer jag ihåg den kvällen alltid, vart inte insläppt till grannarna när jag kom hem för dom kände inte igen mig. ;-)

Kram på dig

2009-10-30 @ 08:14:19
Postat av: cecce

Tack för informationen. Ibland behöver man friska upp minnet lite och allt visste jag inte...

Hoppas du får en fin Halloweenhelg.

Funderar på att göra spökmaränger idag...om jag hinner!

Kram

2009-10-30 @ 08:24:02
URL: http://ceccesblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0