Ungdomars kravbild

"Växande samhällskrav gör att unga kvinnor mår allt sämre. Psykiska problem är dubbelt så vanligt bland unga kvinnor jämfört med unga män visar allt fler rapporter. Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar har ökat markant sedan 1990-talet. Det är framför allt flickor och unga kvinnor som mår dåligt. Forskningen har visat att nära hälften av flickorna på högstadiet och gymnasiet är drabbade av stressrelaterade psykosomatiska besvär som magont, huvudvärk eller sömnproblem."


Detta är inledningen på sammanfattningen, i det examensarbete som jag och min studiekamrat Anne genomförde 2008 vid universitetet.

Under vår studietid kom flera rapporter som visade att ungdomar mår allt sämre i dagens samhälle. Vi var båda intresserade av vilka bakomliggande orsaker som låg till grund för detta, och bestämde i ett tidigt skede att vi tillsammans skulle forska och skriva vår C-uppsats inom detta område. Vår hypotes var att kost, motion, sömnvanor, hemmiljö etc, samt var du bodde i landet hade betydelse för detta fenomen. Vi genomförde vår studie vid en lokal gymnasieskola på orten och använde samma tillvägagångssätt som i en tidigare studie, vilken genomförts vid gymnasieskolan i Stockholm. Därefter jämförde vi vår studie mot Stockholmsstudien.

Vilket resultat kom vi fram till?


Vi fick till stor del förkasta våra hypoteser, de flesta av ungdomarna hade bra kost-, motions- samt sömnvanor. Resultatet visade att kravbilden från samhället, lärare, kamrater t o m tränare ledde till att ungdomarna mådde allt sämre. Det hade heller ingen betydelse om du bodde i en Norrlandskommun eller Stockholm, studierna visade samma resultat!!

Tänker jag tillbaka på när jag själv var 15 år så fanns det också en kravbild, du skulle "ha rätt kläder", skaffa en bra utbildning, få arbete - men kommunikationssamhället var inte då som på det vis det är idag. Jag sms:ade inte hela dagarna eller hade internet som en "god vän".

Samhället idag ställer höga krav på vad man som individ skall prestera i form av utbildning, träning och senare arbete. Medias bild till unga individer verifierar detta, både tv och tidningar presenterar idealbilder som är mer eller mindre omöjliga att uppnå vad avser utseende, ekonomi, boende och karriär. Som ung idag skall man uppnå detta samtidigt som man anpassas till det stundande vuxenlivet.


Avslutningsvis
, vår teori är att det är yttre faktorer som påverkar ungdomars psykiska ohälsa. Ungdomarna ställer höga krav på sig själv när det gäller utseende, kläder och skolbetyg. Anne och jag valde att tolka detta som ett uttryck av det växande samhällskravet på unga, vilket både litteratur och tidigare studier tidigare påvisat.

Hur motarbetar man detta?

Sov Gott!


Kommentarer
Postat av: Lina

oj jisses så fin blogg :)

2009-09-16 @ 17:02:30
URL: http://fearsofjune.blogspot.com/
Postat av: mammagladh - Snälla, stötta mig

Vilken intressant studie ni verkar ha gjort! Det är nog inte lätt att vara tonåring i dagens samhälle. Senaste mobilen, senaste kläderna med mera. Fullt av krav överallt. Sedan finns det ju dem som struntar i sin omgivning och är sig själva, det är modigt!

2009-09-16 @ 21:37:23
URL: http://mammagladh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0