Gammeldags kanelbullar
Gammeldags kanelbullar
(40 - 42 st)
Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
Smör eller margarin (rumstempererat)
Strösocker eller vaniljsocker
Kanel
Pensling
Ägg
Garnering
Pärlsocker
Gör så här:
1. Sätt på ugnen till 250o.
2. Gör i ordning bakplåtar med 16 bullformar på vardera.
3. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º (fingervarmt).
4. Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
5. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 30 - 40 minuter.
6. När degen jäst klart lägger du upp den på lätt mjölat bakbord, dela degen i fyra lika delar.
7. Kavla ut delarna till rektangulär form (c a 20 x 30 cm), bred på tunt lager smör eller margarin, strö över socker och kanel, rulla samman och skär i 10 - 11 bitar, fördela på bakplåtarna.
8. Låt bullarna jäsa ytterligare under duk i c a 30 minuter.
9. När denna jäsning är klar penslas bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 8 – 10 minuter.
Tips!
Istället för strösocker kan du fylla bullarna med vaniljsocker och kanel, alternativt kanel och 125 g riven mandelmassa
Vad gott:D
Åh! Så gott det såg ut!
Det se ut att vara gott! :)
Å herreminje vad gott!
Kanelbullar är något man sällan blir less på :)