Gammeldags kanelbullar

Ikväll har det bakats kanelbullar i stora lass. Som sedan provsmakades nygräddade med kall mjölk. Supergott!

Gammeldags kanelbullar
(40 - 42 st)

Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
Smör eller margarin (rumstempererat)
Strösocker eller vaniljsocker
Kanel

Pensling
Ägg

Garnering
Pärlsocker

Gör så här:
 
1. Sätt på ugnen till 250o.
2. Gör i ordning bakplåtar med 16 bullformar på vardera.
3. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º (fingervarmt).
4. Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
5. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 30 - 40 minuter.
6. När degen jäst klart lägger du upp den på lätt mjölat bakbord, dela degen i fyra lika delar.
7. Kavla ut delarna till rektangulär form (c a 20 x 30 cm), bred på tunt lager smör eller margarin, strö över socker och kanel, rulla samman och skär i 10 - 11 bitar, fördela på bakplåtarna.
8. Låt bullarna jäsa ytterligare under duk i c a 30 minuter.
9. När denna jäsning är klar penslas bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 8 – 10 minuter.

Tips!
Istället för strösocker kan du fylla bullarna med vaniljsocker och kanel, alternativt kanel och 125 g riven mandelmassa


    



Kommentarer
Postat av: Patrik

Vad gott:D

2009-10-13 @ 01:11:20
URL: http://putteisback.blogg.se/
Postat av: milla

Åh! Så gott det såg ut!

2009-10-13 @ 21:52:39
URL: http://millahelen.blogg.se/
Postat av: JOHNNY

Det se ut att vara gott! :)

2009-10-13 @ 22:01:03
URL: http://johnnyponken.blogg.se/
Postat av: LenaMarii

Å herreminje vad gott!

Kanelbullar är något man sällan blir less på :)

2009-10-21 @ 00:20:11
URL: http://lenamarii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0